2010. január 5., kedd

Maldív-szigetek...

A Maldív-szigetek ma a turisták körében csak a földi paradicsom néven szerepel eme álomüdülőhelyek egyike. Az Indiai-óceán gyöngyszeme a Maldív-sszigetek. A Maldí-szigetek Shro Lankától délnyugatra fekszenek. A Maldív-szigetek megközelítőleg 1200 atollból áll, melyek 96%-t korallzátonyok teszik ki így a szárazföld mindössze csak 4%.

A nyaralókat itt a kristálytiszta óceán várja a legkülönbözőbb hal és állatfajokkal. A Maldív-szigetek finom fehér homokos tengerpartok övezik, melyek sekélyen húzódnak a partokon. Több 100 métert lehet begyalogolni a turistáknak a kristályvizű tengerbe. Rengetek luxusszálloda várja az itt üdülőket. Körülbelül 200 korallzátonyt népesítettek be a Maldív-szigeti őslakosok. A Maldív-szigetek egyik legnagyobb reptere a Male reptér.

Maldív-szigetek

Az ide érkező utasoknak 74 különböző szigeten nyílik lehetőségük vaációzni.

Egy-egy szigeten mindössze egy legfeljebb kettő luxusszálloda várja a turisták csoportját. A Maldív-szigetek legnagyobb és egyben fő szigete az előbb már említett Male. A várost 70 000 lakják. Fő látnivalója a mecsetek és a piacok. A Maldív-szigetek legnagyobbját a kis szűk utcák teszik felfedhetetlenné és érdekessé, vaéamint számos üzlet és kisbolt várj a költekezni kívánókat. A Maldív-szigeteket elsősorban, a tengeri és horgászboltok jellemzik, de nagy számban találkozhatunk ékszer és kézműves üzletekkel is. A Maldív-szogetek látogatói tovább bővíthetik kulturális és történelmi ismereteiket a Shri Lanka körutakon. A Maldív-szigetek legtöbbször csak úgy hirdetik magukat, mint az utolsó földi paradicsom. Ezzel a mottóval évről évre több és több turistát csalogatnak magukhoz. A Maldív-szigetek pompás vizei és oázisai, valamint a türkiz színű lagúnái mindenkit ámulatba ejtenek.

Éghajlat:

A Maldív-szigeteken trópusi éghajlat uralkodik. Ennek következményeképpen az éves hőmérsékletkülönbség nagyon elhanyagolható, mindössze 2-3 fok. Az évi átlaghőmérséklet 28-31 Celsius. A Maldív-szigetek látogatói megtapasztalhatják a monszun természetét is, mely május és szeptember között tart és ekkor nagymennyiségű csapadék hullik le a Maldív-Szigetek-re. A tenger felől fújó szelek enyhítik az általában magas Maldív-szigetek-i magas páratartalmat.

A Maldív-szigetek növény és állatvilága:

A Maldív-szigetek növényeit elsősorban a kókusz és csavarpálmák, kenyérfák, és a jellegzetes trópusi bokrok alkotják. Az állatvilágát a gazdagság jellemzi. Több ezer halfaj él itt, valamint a teknős populáció is igen magas. A búvárkodni kívánóknak kíváló lehetőségek nyílnak tengeri csillagokat és tengeri sünöket, kagylókat találni a Maldív-szigetek tengereiben.

A Lakosság:

A Maldív-szigeteket elsősorban szingeléz, arab, maláj származású emberek lakják. A Maldív-szigeteket még ma is körülbelül 200-210 őslakos népesíti. Az átlagéletkor igen fiatal. A lakosság 40%-t 15 év alatti gyerekek népesítik be. A Maldív-szigetek lakottsága meglehetősen szétszórt. Az atollok mint egy ¼-e a Malén szigeten él. Az Maldív-szigetek hivatalos nyelve a dhivehi, amely a szingeléz nyelvvel van közeli rokonságban.

A Maldív-szigetek öltözködését többnyire a könnyű, lenge ruházat dominálja. A nudizmus azonban az egész országban tiltott. Ez fel is van tüntetve a legtöbb Maldív-szigeti strandon. A lakott területeken pedig illendő a ruháknak a vállakat és a combokat eltakarnia. Ennyit szerettem volna leírni eme csodálatos üdülőhelyről, mely ma az egyik legkedveltebb turistaparadicsom, a Maldív-szigetek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése